persoonlijk bekerkampioenschap 2014-2015

Op donderdag 11 september starten we met de eerste ronde van het individueel Brabants bekerkampioenschap. De eerste ronde wordt gespeeld in Denksportcentrum De Balans, Beatrixhof 470 5401 CT te Uden. (tel. 0413-26 95 05), de locatie waar DOG Uden haar thuiswedstrijden speelt. De aanvang van de wedstrijden is 20.00 uur.
Er hadden zich oorspronkelijk 37 deelnemers aangemeld. Op 4 september zijn bij DOG 5 voorrondewedstrijden gespeeld tussen leden van DOG onderling om dit aantal terug te brengen naar 32. Via het knock-out systeem komen we dan uiteindelijk zonder teruglotingen of vrijlotingen tot de finale. Na de voorronde gaf Frans van Hek aan niet mee te willen spelen in de 1e ronde en is Piet Gabriels via loting als lucky-loser aan het deelnemersveld toegevoegd.
De wedstrijden voor de eerste ronde zijn d.m.v. loting bepaald, waarbij het volgende systeem is gebruikt. De deelnemers zijn op basis van rating ingedeeld in 3 groepen. De 8 deelnemers met de hoogste rating zijn ingedeeld in categorie A. De 8 deelnemers met de laagste rating zijn ingedeeld in categorie C. De 16 overige deelnemers zijn ingedeeld in categorie B. Vervolgens zijn via loting de 16 deelnemers uit categorieen C en A gekoppeld aan de 16 deelnemers uit categorie B. Tijdens de bekercompetitie zal, naar aanleiding van een besluit van de Algemene Ledenvergadering, de speeltijd per speler 80 minuten + 30 seconden per zet bedragen. Het voordeel t.o.v. 50 minuten + 1 minuut per zet is, dat bij partijen langer dan 60 zetten, de bedenktijd minder wordt en partijen daardoor minder lang duren.
De winnaars van de partijen plaatsen zich voor de tweede ronde. Bij een remise plaatst de speler met de laagste rating zich voor de tweede ronde, indien zijn tegenstander een rating heeft die tenminste 50 punten hoger is. Is het verschil in rating tussen 2 spelers minder dan 50 punten en eindigt de partij in remise, dan wordt een sneldampartij van 2x10 minuten gespeeld met wisselende kleuren. Dit kan in de 1e ronde alleen ontstaan bij een remise in de partij tussen Arno Bloks en Jacques Brouns. Voor de overige wedstrijden geldt dat bij remise de spelers met de laagste rating zich plaatst voor de volgende ronde. De 2e ronde wordt gespeeld op donderdag 9 oktober bij D’Amateurs in Ontmoetingscentrum De Huif, Hortensiastraat 2, 5271 GT Sint-Michielsgestel. Voor alle wedstrijden in de tweede ronde geldt, dat bij remise de speler met de laagste rating door gaat naar de volgende ronde.
De uitslag in de tweede ronde van Tom Swelsen – Willie Wijnen is een reglementaire uitslag omdat Willie zich voor dit toernooi heeft teruggetrokken.
De halve finale wordt gespeeld op maandag 20 november in het clublokaal van Heijmans Excelsior, De Nieuwe Biechten in Hintham.Tom Swelsen de nieuwe bekerkampioen

1415_persbeker_ts


De finale werd op woensdag 14 januari gespeeld door Jacques Brouns en Tom Swelsen. Nadat in de reguliere partij remise was overeengekomen is er nog een sneldampartij gespeeld. Ook die liep remise, waardoor Tom op basis van zijn lagere rating werd uitgeroepen als winnaar van het toernooi. Gefeliciteerd!
Leuke bijkomstigheid. Het speellokaal van HED was voor deze wedstrijd niet beschikbaar, waardoor er in de algemene ruimte werd gespeeld. En die is best groot. Maar op een gegeven moment zat de ruimte vol met “ouderen”, al dan niet met een rollator. Daarvan kwamen enkelen kijken wat we aan het doen waren. Oh, dammen. En duurt dat zolang ....
De inschrijvingen: