laatste nieuws

Op deze webpagina treft u nieuwsberichten aan van activiteiten van de PNDB en de bij haar aangesloten verenigingen. Dat wil niet zeggen dat hier alle mutaties van de website worden vermeld. Met name uitslagen en standenlijsten zullen via de gebruikelijke menubeschrijvingen te vinden zijn.In memoriam
Wim Goossens 1935-2016

Hoewel we wisten dat het met Wim niet goed ging was het toch schrikken toen we het bericht van zijn overlijden kregen. Wim zat de laatste jaren erg met zichzelf in de knoop en is om die reden het vorig seizoen (2015-2016) halverwege de competitie gestopt met het dammen bij onze vereniging. Het was niet meer de Wim zoals we hem jaren hebben meegemaakt. We kenden hem als iemand die er graag op uit trok met z’n fiets om lange tochten te maken en als fervent dammer. Het kon dan ook zomaar gebeuren dat Wim bij één van de leden langs kwam tijdens één van z’n fietstochten. Even buurten, een kop koffie drinken om vervolgens weer zijn weg te vervolgen . Wim was sinds 2000 lid bij RDS en was voor menigeen een moeilijk te bespelen tegenstander. Wim was geliefd en betrokken bij onze vereniging en had een goede band met de andere spelers. Tot op het laatste moment wilde hij op de hoogte blijven van het wel en wee van RDS en werd om die reden ook steeds op de hoogte gehouden via de correspondentie naar de leden. In de gesprekken die ik wel eens met hem had en tijdens de bezoekjes de laatste jaren bij hem thuis bleek dat hij geen gemakkelijk leven heeft gehad en de nodige tegenslagen heeft moeten incasseren. Naar de buitenwereld liet hij dit echter niet merken. Hij kwam over als goedlachs en positief. Wim was met name de laatste jaren met de nodige ups en downs onrustig in z’n hoofd en kwam op den duur de deur niet meer uit. Ook andere kwalen speelden daarbij een rol. Zijn gezin, de kinderen en kleinkinderen hielden hem lange tijd overeind maar het verlangen naar het einde kreeg uiteindelijk de overhand.
Wim werd 81 jaar en overleed op 22 november 2016.
De Rooise dam- en schaakvereniging heeft in Wim een sympathieke en geliefde dammer verloren.
Wim…..rust in vrede
Martien van Erp 30-11-2016

--------------
6-1-2019

Jo Frissen overleden.

Helaas weer een droevig bericht,
(bron, toernooibase)
“Dammend Tilburg beleefde gisteren, 5-1-2019, een zwarte competitiezaterdag.
Tijdens zijn partij werd Jo Frissen (speler van het derde tiental) onwel en na reanimatie in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.
De verslagenheid in de speelzaal (waar drie wedstrijden aan de gang waren) was groot,
en in overleg met de arbiter en de teamleiders is besloten alle wedstrijden te staken.
Later in de middag hebben we helaas het droevige bericht gekregen dat Jo de hartaanval die hij tijdens de partij kreeg, niet heeft overleefd.
Jo Frissen was 76 jaar.
Dammend Tilburg is in rouw.”

Moge deze sympathieke dammer rusten in vrede.
Veel sterkte toegewenst aan familie, vrienden, kennissen en Dammend Tilburg.1-12-2018

Frank Teer: Brabants Kampioen 2018.

Op zaterdag 1-12-2018 is Frank Teer Kampioen van Brabant geworden.
Op plek twee is Andrew Tjon A Ong geeindigd, wel is waar met gelijk aantal punten, maar met drie wedstrijdpunten minder.
Op de derde plaats is, verrassend geeindigd, Jan Kornilov.
Klik hier voor de uitslagen.
23-11-2018

Cor Martens overleden.

Beste dammers,
Wederom een triest bericht voor de Brabantse dam wereld en zeker voor Heijmans Excelsior Damvereniging.
Weer een markant Brabants dam-icoon waar we afscheid van moeten nemen, en moet ik jullie helaas laten weten dat HED erelid Cor Martens vanmiddag op 83 jarige leeftijd thuis is overleden.
Cor was de man die bij HED o.a. jarenlang het clubblad van HED verzorgde.

10-11-2018

Damvereniging DOG Uden.

Vanaf 22-11-2018 spelen wij, damvereniging DOG, weer in de Balans.
Beatrixhof 470, 5401CT, Uden.
De verbouwing van de Balans zit er eindelijk op, vandaar beginnen wij weer met onze clubavonden in een totaal vernieuwd gebouw.

17-10-2018

Berend Boersma overleden.

Helaas moet ik melden dat ons oudste clubgenoot Berend Boersma maandag 15 oktober op 89 jarige leeftijd is overleden.

René van Oosterhout
Damvereniging HED Rosmalen
10-10-2018

Antoon Verwijst overleden.

Op 4 oktober 2018 is ons Erelid Antoon Verwijst overleden. Hij heeft de gezegende leeftijd van 90 jaar mogen bereiken.
Hij overleed helaas niet in zijn prachtige huis en zijn trots, de prachtige tuin, aan de Oliemolenstraat 6 in Uden, maar bij zijn dochter in Veenendaal waar hij naar blijkt,
in zijn laatste levensfase beter verzorgd kon worden. Antoon wist het al een tijdje niet zo goed meer, omdat hij dementerend was. Net als zijn vrouw Gerda moest ook Antoon deze weg gaan en dat hadden beiden niet verdiend.
Een fijn en heel sociaal mens is in Antoon van ons heen gegaan. Een dammer in hart en nieren en begaan met alle mensen die in nood zaten. Niet alleen in woord, maar ook in daad.
Dat heeft uiteindelijk ook geleid naar zijn erelidmaatschap van DOG Uden. Hij alleen redde de club in de begin 90-er jaren van de ondergang.
Zijn overredingskracht en doorzettingsvermogen maken dat we nu nog steeds dammen in Uden. Zonder Antoon was dat allang niet meer het geval geweest.
Antoon damde al begin 60-er jaren bij Damclub ODI in Uden. Deze vereniging gaf na 9 jaar de geest en ging verder als schaakclub en bestaat nog steeds.
Antoon ging toen verder werken aan zijn maatschappelijke carrière als onderwijzer en later als vervangend hoofd van de St. Aloysius MAVO in Uden.
Op het ogenblik dat hij met pensioen ging melde hij zich bij DOG Uden en werd meteen weer lid. Hij had het dammen gemist en hoopte snel weer de draad op te kunnen pakken.
Welnu dat lukte, zowel als dammer, maar vooral als bestuurder, was het een uitblinker. Een vaandeldrager van DOG Uden.
In totaal damde Antoon actief 36 jaar, 9 bij ODI en 27 jaar bij DOG Uden. In het seizoen 2014/2015 moest hij helaas afhaken om Gerda, zijn vrouw, te gaan verzorgen.
Met de 4 jaren erbij als erelid, dat ben je voor je leven, kom je op 40 jaar trouwe damdienst. Want ook al was Antoon ziek, op zijn verjaardag kwam hij altijd langs met taart voor een ieder,
en hij moest altijd weten hoe het met een ieder ging. Om de week waren er ook veel vrijwilligers die op een middag bij hem gingen dammen, daar genoot hij van.
Verder waren zijn mooie tuin en het kweken van orchideeën zijn grote hobby. Jarenlang haalde Antoon ook onze blinde damvriend Frans van Hek op, tot het seizoen waarop hij stopte met actief dammen.
Zelfs tot op hoge leeftijd bezocht hij samen met Gerda, zijn zoon, vrouw en kleinkinderen in het Zweedse Uppsala met zijn eigen auto. Voorwaar een prestatie op die hoge leeftijd.
Antoon behoorde binnen DOG ook tot de club van 100. Hij speelde 107 wedstrijden voor de PNDB en scoorde hierin 87 punten. Hij deed 11 jaar mee in de Hoofdklasse, 6 jaar in de 1ste klasse en 1 jaar in de 3de klasse. Op de eeuwige lijst staat hij 9de. Antoon gaf ook nog 2 leuke damboekjes uit met wedstrijdfragmenten van DOG-ers en/of ODI dammers. Deel 1 gaat over de ODI periode en zijn 2de boekje over de DOG periode. Hij wou er nog een schrijven, maar dat is er nooit meer van gekomen.
“De wereld ziet er opnieuw een heel stuk minder mooi uit, na het verlies van deze sociaal bewogen man”. Dat hij mag rusten in vrede. Antoon is bijgezet bij zijn Gerda op de Udense begraafplaats.
Arno Bloks, DOG Uden. .
20-09-2018

Ander speel lokaal Dammend Tilburg
Voor onze clubavond en de provinciale competitie hebben wij een andere speellocatie vanaf dit seizoen:
Grandcafé Reeshof,
Heereveldendreef 10,
5043 EX Tilburg.
Speciale avonden zoals bijv. Brabant Cup zullen nog wel in Café Wandelbos zijn. >
14-07-2018

Jouke Hottinga overleden.

Een triest bericht. Jouke Hottinga is overleden aan de gevolgen van een longontsteking.
Jouke Hottinga heeft vele jaren gespeeld in het eerste tiental van PSV Dammen en was de laatste jaren speler van Brainport Eindhoven.
Behalve een sterk speler, was Jouke in het verleden bij PSV Dammen ook een damproblemist, redacteur van het clubblad en trainer van de jeugd.
04-07-2018

Privacy Statement Provinciale Noord-Brabantse Dambond
Staat nu op de site.
Klik hier.
26-05-2018

Nieuw huishoudelijk reglement aangenomen tijdens de ALV van 26-05-2018.
Versie 2, sinds 2005.
Klik hier.
26-05-2018

Nieuwe penningmeester binnen het PNDB bestuur, Joop Achterstraat.
Succes.
Klik hier voor contact.
28-04-2018

Sneldam Kampioen 2018 is geworden, Anton van Berkel.
PROFICIAT.
Klik hier voor meer info.

De kampioenen in iedere categorie, zijn geworden:
Categorie A. Anton van Berkel, Categorie B. Ad Boot, Categorie C Peter Klaassen en Categorie D. Yuri Derks.26-04-2018

Winnaar Brabant cup PNDB in 2018 is geworden, Dammend Tilburg 1.
PROFICIAT.

Klik hier voor meer info.

en winnaar van het VOS toernooi 2018, is geworden EAD Asten:

Klik hier voor info.26-04-2018

Lintje voor Jan de Wolf (DV de Variant).

PROFICIAT...
Jan de Wolf geridderd. De uitreiking van dit lintje heeft plaats gevonden op donderdag 26 april in De Nieuwenberg, Hoefstraat 4 te Zegge.
Jan is vanaf de oprichting, met zeer veel inzet, nauw betrokken bij ‘De Variant’ en daarmee de promotie van de damsport.
Dit deed hij vanuit diverse rollen en bestuursfuncties, ook binnen de provinciale dambond PNDB.
Dit jaar bestaat de club 50 jaar, wat een mooie aanleiding was om via een lintje zijn inzet voor de damsport te waarderen.
Daarnaast is hij jaren actief geweest in het onderwijs, het bestuur van de parochie Mariaboodschap Zegge en als mantelzorger.
Wat tevens aanvullende redenen waren om een lintje aan te vragen.12-04-2018

Kampioen Hoofdklasse PNDB is geworden, Dammend Tilbug 1.
Kampioen Eerste klasse PNDB is geworden RDS 2.
PROFICIAT...

Klik hier voor Hoofdklasse.

en:

Klik hier voor Eerste klasse.02-04-2018

Op Goede Vrijdag 2018 kwam ook een einde aan de lijdensweg van Dré van Hooijdonk.
Te midden van zijn gezin is hij ingeslapen, na een verwoestend ziekbed van slechts enkele weken.
Dre was lid van Damvereniging Dongen.
Dré is lid geworden in 1988, en hij was gelijk een sfeerbepalend persoon.
Binnen een jaar heeft hij de voorzittershamer ter hand genomen en de toen noodlijdende vereniging door zijn bindende kwaliteiten op het spoor gehouden.
Hij werd een van de steunpilaren van de jeugdvereniging, die in 1991 werd opgericht.
Hij was meer een gezelschapsdammer, dan dat hij echt voor de titel ging, al had hij zonder meer goed kijk op het spel. Al in zijn schooltijd was hij in ’t Ginneken met dammen in aanraking gekomen en de liefde voor de damsport is eigenlijk steeds gebleven. Hij was een geziene tegenstander, ook in de vele Brabantse wedstrijden in teamverband of individueel, sportief en enthousiast.
Ton Sprangers
(in de Juni uitgave van het Brabants Damnieuws, een uitgebreid In Memoriam.)30-03-2018

Vandaag is de site even uit de lucht geweest ivm de migratie van pndb.nl naar een nieuw account en voltooid
Door Mijndomein.nl.23-03-2018

Sneldamkampioenschap van Noord-Brabant 2018 in Tilburg
Beste damvrienden,hierbij de
Uitnodiging voor het Sneldamkampioenschap van Noord-Brabant 2018.
Het sneldamkampioenschap van Noord- Brabant wordt 28 april in Tilburg gehouden en zal beginnen om 12.00 uur.
Adres: Café Het Wandelbos, Zwartvenseweg 25, 5044 PA Tilburg.
Er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid aanwezig. Drinken, broodjes en snacks zijn verkrijgbaar.
De rating die wordt gebruikt is die van 1 juli 2017.
Het toernooi begint om 12.00 uur. Deelnemers worden gevraagd om 11.45 uur aanwezig te zijn.
Voor alle categorieën beschikt Noord-Brabant over 1 plaats in het sneldamkampioenschap van Nederland, dat op 9 juni te Utrecht zal worden gehouden.
Er is geen inschrijfgeld verschuldigd.
Inschrijven voor dit toernooi kan bij Jasper Daems, bij voorkeur per email jasper_daems@hotmail.com, en anders telefonisch 06-33918710.13-03-2018

Paaseierentoernooi in Tilburg:
Beste damvrienden,
Op zaterdag 31 maart 2018 organiseert damvereniging Dammend Tilburg het traditionele, gezellige en steeds drukker bezochte paaseierentoernooi in Tilburg.
Het toernooi zal plaatsvinden in
Café Het Wandelbos Zwartvenseweg 25 5044 PA Tilburg Tel: 013 - 4670234
Alle deelnemers worden verzocht om uiterlijk 11:45 uur aanwezig te zijn.
Zoals gebruikelijk zal er in poules worden gespeeld. Er zijn poules voor de hoofdklasse, eerste klasse, tweede klasse en de huisdammers.
In totaal zullen er 7 ronden worden gespeeld Het speeltempo bedraagt 10 minuten per speler per partij.
Er is plaats voor 60 deelnemers, dus schrijf je snel in. Deelname is gratis! Inschrijven/aanmelden kan nog tot en met 30 maart 2018 bij:

Klik hier voor verdere info07-03-2018

Boek. De avonturen van D’Amateurs in de Eerste Klasse C jaar 2017-2018.
Door Arno Bloks. Seizoen 2017-2018
is op deze site gezet.

U kunt dit ook vinden via het uitklapmenu onder Historie

03-03-2018

Brabants Damnieuws van maart 2018 is op deze site gezet.

U kunt dit ook vinden via het uitklapmenu onder Historie

20-02-2018

Individuele bekercompetitie PNDB
Maandag 19 februari 2018, is de finale van de individuele bekercompetitie PNDB gespeeld.
In Sint Oedenrode is Jacques Brouns winnaar geworden van de Provinciale beker,
door David Riupassa te verslaan. Beide spelers zijn lid van RDS.
Jacques schakelde achtereen volgens, Joop Achterstraat, Herman Lamberts, Frans Engels, Walter Beekmans en in de finale dus David Riupassa uit.
De uitslagen kunt u bekijken op de volgende pagina:

Klik hier voor uitslagen en verdere info


15-02-2018

Ad Finders overleden.
En alweer is er een Brabantse dammer overleden.
Ad Finders, Speler van de Schijf, Roosendaal.
Op 3 februari is Ad Finders, een trouw en toegewijd lid van onze damvereniging De Schijf
op 88 jarige leeftijd overleden.
Ad was al een aantal maanden ziek en het was duidelijk dat hij niet meer beter kon worden.
Dit seizoen is hij dan ook niet vaak meer op onze clubavonden verschenen.
In zijn overlijdensadvertentie en op de rouwkaart is een dambord afgebeeld met de tekst:
Deze wedstrijd kon hij niet winnen.
Dat toont dat het dammen een belangrijke plaats in het leven van Ad had, een passie.


14-02-2018

Ad van der Heijden overleden.
Wederom is er een Brabantse dammer overleden.
Ad van der Heijden, Speler van RDS, Sint Oedenrode.
Geboren 29 november 1952 – overleden 31 januari 2018.
Maandag 29 januari belde Ad op met de mededeling: ik kan niet komen dammen vanavond,
ik denk dat ik de griep heb….
Op woensdag 31 januari is Ad door zijn hulp thuis aangetroffen terwijl hij was overleden.
Hartfalen was de diagnose.29-01-2018

Brabant cup 2018.
De halve finales worden wederom gespeeld in Tilburg en wel op 22 maart 2018.
Groep a: Heijmans Excelsior 1 en DOG Uden 1 door naar halve finale.
Groep B: Heijmans Excelsior 2 en EAD Asten 1 door naar halve finale.
Groep C: Dammend Tilburg 2 en EAD Asten 2 door naar halve finale.

De finale zal worden gespeeld op 26 april 2018


Klik hier voor verdere info28-01-2018

De Finale om de Brabantse beker individueel gaat dus tussen:
David Riupassa en Jacques Brouns
De datum is 19 februari 2018 in het clublokaal van RDS.

De uitslagen, tot nu toe, kunt u bekijken op de volgende pagina:

Klik hier voor uitslagen en verdere info06-12-2017

Brabant cup 2018.
Ook in 2018 spelen we weer met viertallen voor de Brabantcup.
Dammend Tilburg heeft aangeboden het toernooi bij hen te laten spelen.
De data waarop het toernooi gespeeld gaat worden zijn 25 januari 2018, 22 februari 2018 en 22 maart 2018.

Klik hier voor verdere info06-12-2017

Brabants damkampioenschap 2017.

Kampioen is geworden, Yuriy Lagoda:


Klik hier voor uitslagen:06-12-2017

Brabants Damnieuws van December 2017 is op deze site gezet.

U kunt dit ook vinden via het uitklapmenu onder Historie

24-11-2017

Brabants Damnieuws van Sept. 2017 is op deze site gezet.

U kunt dit ook vinden via het uitklapmenu onder Historie

24-11-2017

Uitslagen persoonlijk damkampioenschap 2017.
De uitslagen van ronde 1, 2, 3, 4, 5 en 6 kunt u bekijken op de volgende pagina:

Klik hier voor uitslagen en verdere info24-11-2017

Ronde 1, 2 en de tussenronde van de individuele PNDB beker is gespeeld.
De uitslagen van ronde 1, 2 en de loting van de kwartfinale kunt u bekijken op de volgende pagina:

Klik hier voor uitslagen en verdere info16-09-2017

Wim van der Kooij overleden.
Brabantse dammers,
Op vrijdagmorgen 15-09-2017 is Wim van der Kooij dood in bed aangetroffen.
Vrijdag 15-9-2017 kregen we dit zeer triest bericht binnen.
Wim van der Kooij zou op de clubavond, donderdag de training bij zijn club HED verzorgen. Hij verscheen echter niet en was ook niet bereikbaar.
Vrijdag ochtend vond men hem.
Wim is op 63-jarige leeftijd thuis overleden.

Zaterdag 16-9-2017 zou hij samen met HED de eerste ronde van de KNDB bondscompetitie spelen.
Zaterdag 23-9-2017 zou hij zijn titel verdedigen als Brabants Kampioen.13-09-2017

Lijst deelnemers Brabant Cup is bekend.
Beste dammers,
Het komende seizoen 2017-2018 organiseert de PNDB weer een individuele bekercompetitie.
De 1e ronde wordt, zoals al eerder aangegeven, gespeeld op 21 september bij Heijmans Excelsior in Rosmalen.

Inschrijven wordt op woensdag 9 september gesloten. Info: via een mail naar mailadres:Ties Slagter: ties.slagter@gmail.com
Nu kan de loting plaatsvinden en zult u het programma voor de 1e ronde toe gemaild krijgen.

Klik hier voor voor uitgebreide info

13-09-2017

Geslaagde jubileum dag De Variant 2017.
Beste dammers,
Op 2 september vierde De Variant haar 50-jarig jubileum met een VOS-toernooi en na afloop een etentje bij 't Zusje in Oudenbosch.
Acht teams van acht spelers deden mee aan het VOS-toernooi:
Dammend Tilburg,
Dordrecht 1,
Dordrecht / Dam Dongen CT,
PWG 's Gravenpolder, Alblasserdam,
BDV / St. Phillipsland CT
en twee teams van De Variant.
Verrassend genoeg wist De Variant 1, met 13 uit 8 het toernooi te winnen!
Het winnende team van De Variant 1 bestond uit: Martin de Wolf, Franklin Denissen, Mark de Wolf, Daniëlla de Vos, Gerrit Houterman, Johan Konings, Walter Heeren en Richard Mertens.
Bij aanvang van het toernooi werden twee boeken gepresenteerd :
Het jubileumboek met prachtige foto’s en allerlei gegevens over het 50 jaar dammen in Oudenbosch en een fraai portrettenboek met interviews en kunstzinnige foto’s.
Locoburgemeester Paantjens nam de eerste exemplaren in ontvangst.
Interesse in deze boeken? Mail loup1978@hotmail.com.

19-08-2017

Uitnodiging sneldamkampioenschap van de Peel 2017.
Beste dammers,
Op vrijdag 22 september 2017 organiseert EAD het “eerste open snel-dam kampioenschap” van De Peel.
Er worden zeven ronden gespeeld volgens het Zwitsers Systeem.
Het speeltempo bedraagt 5 min + 5 s per zet en er zal in een groep worden gespeeld.
 Opgeven kan tot 19 september bij Jules Martens (j.martens03@chello.nl)

Het inschrijfgeld bedraagt €3,- , te voldoen op 22 september.
Het inschrijfgeld zal worden besteed aan prijzengeld.
Het toernooi begint om 20.00 uur in gemeenschapshuis De Klepel,
Kerkstraat 8 ( tel.: 0493691349) te Asten.

18-08-2017

Uitnodiging Brabant Beker.
Beste dammers,
Het komende seizoen 2017-2018 organiseert de PNDB weer een individuele bekercompetitie.
De 1e ronde wordt gespeeld op 21 september bij Heijmans Excelsior in Rosmalen.
Het verder verloop van het toernooi wordt nog ingevuld en is mede afhankelijk van het aantal inschrijvingen.
Plaats en datum van de finale worden in overleg met de finalisten bepaald.


Inschrijven kan via een mail naar mailadres:Ties Slagter: ties.slagter@gmail.com
De inschrijving sluit op woensdag 9 september.
Daarna zal de loting plaatsvinden en zult u het programma voor de 1e ronde toe gemaild krijgen.
Klik hier voor voor uitgebreide info

18-08-2017

Uitnodiging persoonlijk damkampioenschap 2017.
Beste dammers,
In de maanden september, oktober en november en december organiseert de PNDB weer het persoonlijk Brabants damkampioenschap.
Het toernooi vindt ook dit jaar weer in samenwerking met Heijmans Excelsior plaats in De Nieuwe Biechten,
Vincent van Goghlaan 1,
5246 GA Rosmalen.

Inschrijven kan via een mail naar mailadres:Ties Slagter: ties.slagter@gmail.com
De inschrijving sluit op woensdag 13 september.
In het daaropvolgende weekend wordt het programma voor de 1e ronde samengesteld en naar de deelnemers gemaild.
Klik hier voor voor uitgebreide info

15-07-2017

Brabantse Damclub bestuur wijzigingen, per juli 2017.
Naam Vereniging: DOG
Plaats Vereniging: Uden
Wijzigingen Bestuur gegevens:
Penningmeester
Naam: Jozef Donkers
E-mail adres jozefdonkers@gmail.com

Naam Vereniging: DOG
Plaats Vereniging: Uden
Wijzigingen Bestuur gegevens:
Voorzitter
Naam: Joop Achterstraat
E-mail adres ja@lsso.nl


PNDB verenigingen 2016-2017.

05-07-2017

Dinsdag 04-07-2017, is DOG lid, Frans van Hek overleden.
In Memoriam Frans van Hek
Op 1/7/1943 werd Frans van Hek geboren in Uden.
Frans heeft altijd gewerkt bij de Vlisco in Helmond en later bij de Pingo in Uden. Frans leed aan een oogziekte waardoor hij altijd al heel slecht zag, maar op latere leeftijd ( 47 ) zo goed als blind werd.
Frans leed aan de zogenaamde kokerziekte, hij damde toen al bij DOG Uden en moest zich het blind spel toen aanleren.
Bij deze ziekte was Frans ook nog een diabeet, zoals heel veel mensen binnen onze familie.
Frans zijn ouders waren op relatief jonge leeftijd gestorven en Frans is altijd alleen, in het ouderlijke huis, in het centrum van Uden blijven wonen.
Zijn zus Dinie overleed eveneens op vrij jonge leeftijd ( ze was nog maar net iets rond de 50 ) en ook zij stierf aan hartfalen.
Vorig jaar verloor Frans zijn andere zus Annie eveneens diabeet en nierpatiënt. Hij had hier erg veel verdriet van. Veel steun had hij aan Geert, de man van Annie en aan zijn enig overgebleven broer Jan en zijn vrouw Pieta.
Frans was in de 70-er en 80-er jaren een groot fan van PSV Eindhoven, hij reisde met de selectie heel de wereld over.
Maar toen zijn zicht definitief verdween, en het echte grote geld zijn intrede deed, was de liefde voor het voetbal over.
In de jaren 80 werd Frans volledig afgekeurd voor werk en geraakte in de WIA. ( destijds was dit nog de WAO ). Hij was toen ook weer begonnen met dammen bij DOG Uden.
In de jaren 60 damde Frans bij ODI in Uden en was daar 6 jaar lid. ( ODI werd toen opgeheven ). Bij DOG was Frans 33 jaar lid. Totaal damde Frans dus 39 jaar.
Hij was niet alleen lid van ODI en DOG Uden, hij speelde ook vele jaren ( ongeveer 25 ) voor de NVGD. De vereniging voor Visueel Gehandicapte Dammers.
Het was voor Frans altijd een feest als ze het NK speelden, hij keek daar altijd reikhalzend naar uit. De vereniging is dit jaar ( typisch ) definitief opgeheven.
Frans was een eerlijk mens, die altijd recht voor zijn mening uitkwam. Hij was en leefde eenvoudig samen met zijn hondje.
Een 10 jaar geleden schafte hij zich een computer aan en leerde hiermee werken uiteraard brailleschrift en zeer vele malen vergrotend. Op deze wijze trachten hij zichzelf te verbeteren in het damspel.
Frans was voor een ieder een lastige tegenstander. Menigeen, en vooral de betere spelers liepen regelmatig tegen een niet verwachte nederlaag op.
Twee weken geleden melde Frans zich ziek. Medicijnvergiftiging was het geen geconstateerd werd. Ook vorige week was Frans afwezig, een ieder dacht hij is nog herstellende van zijn medicijnvergiftiging.
We vonden het wel vreemd, Frans 2 weken niet aanwezig. Vandaag bereikte ons dit verschrikkelijke bericht.
Op 4/7/2017 is Frans overleden door hartfalen. Hij mocht slechts 74 jaar worden. Frans rust in vrede.
Wij, leden van DOG Uden, zullen jou en de humor die je meebracht ontzettend missen.

Arno Bloks
Erelid DOG Uden en achterneef van Frans van Hek. .

26-06-2017

Maandag 26-06-2017, heeft RDS het seizoen afgesloten met een simultaan van Fred Passchier tegen de rest van de club en enkele DOG leden.
Fred haalde maar liefst 82,5% score. En dit tegen allemaal clubdammers!
Ook werden er een aantal mooie succesjes geboekt door de tegenstanders van Fred
en zonder de anderen tekort te willen doen springen de prestaties van Martien Raaijmakers, Will van Houtum en Jan Peerenboom er uit, remises die er mochten zijn.
Ad Peerenboom was de meest taaie van allemaal; hij moest de vlag als laatste strijken.
Klik hier voor voor de uitslagen

17-06-2017

KNDB bondsraad.
Beste Brabantse dammers,
Vanochtend tijdens de bondsraadsvergadering is het voltallige bestuur van de KNDB afgetreden, na een motie van wantrouwen.
Deze werd met 6-5 aangenomen (met 11 van de 19 bondsraadsleden was het quorum net aanwezig).
Tussen een paar bondsraadleden en het bestuur is al langer wrijving, met name over de hoeveel informatie die het bestuur
aan de bondsraad geeft en de ruwe omgangsvormen (het bestuur wordt regelmatig beschuldigd van liegen / bewust foutief informeren).
Bij deze kritiek hebben zich een paar andere bondsraadleden aangesloten en dit resulteerde in deze uitslag.
Sinds kort begint de bondsraad om 10.00 uur met een voorvergadering zonder bestuur. Om 10.00 lag de motie van wantrouwen al op papier,
ondertekend en wel door de 6 voorstemmers. De 6 voorstemmers hadden vooraf overleg gehad en gezamenlijk een motie van wantrouwen opgesteld.
Toen de formele vergadering om 11.00 uur begon en vrij snel de motie van wantrouwen werd ingediend, schorste voorzitter Hans Vermeulen
de vergadering voor overleg. Na een half uur kwam het bestuur terug, gaf aan zich niet te herkennen in de kritiek en moeite te hebben
met de ruwe omgangsvormen. Vervolgens werd de motie in stemming gebracht. Uitslag dus met 6-5 aangenomen.
Daarna schorste de voorzitter opnieuw de vergadering voor overleg met het bestuur en na 5 minuten kon hij melden dat het voltallige bestuur opstapte.
Daarmee was de formele bondsraadsvergadering afgelopen.
Hoewel er veel valt aan te merken op de communicatie van het voormalige bondsbestuur met de bondsraad gaat dit toch wel erg ver.
Als bondsraad is nog een half uurtje overlegd over hoe nu verder: wat moet er op korte termijn worden geregeld?
In ieder geval een penningmeester die betalingen mag tekenen en een contactpersoon voor de KNDB. Namen werden nog niet genoemd.


14-06-2017

Brabantse Damclub bestuur wijzigingen.
Naam Vereniging: de Schijf
Plaats Vereniging: Roosendaal
Wijzigingen Bestuur gegevens:
Penningmeester
Naam: Cees Pot
E-mail adres tiencee@home.nl

Naam Vereniging: EAD
Plaats Vereniging: Asten
Wijzigingen Bestuur gegevens:
Secretaris
Naam: Jules Martens
E-mail adres j.martens03@chello.nl

PNDB verenigingen 2016-2017.

27-05-2017

Brabants Damnieuws van Juni 2017 is op deze site gezet.

U kunt dit ook vinden via het uitklapmenu onder Historie

09-05-2017

Brabantse Damclub Dammend Tilburg
toegevoegd aan de aangesloten verenigingen van de PNDB
en is dus op deze site gezet.

PNDB verenigingen 2016-2017.

09-05-2017

De nieuwe Brabantse Damclub, Brainsport Eindhoven,
toegevoegd aan de aangesloten verenigingen van de PNDB
en is dus op deze site gezet.

PNDB verenigingen 2016-2017.

30-04-2017

Persoonlijk sneldamkampioenschap 2017, PNDB
Toine Brouwers is ongeslagen Kampioen geworden.

klik hier voor de persoonlijke uitslagen:
Categorie A (rating boven 1100), Toine Brouwers. Met 18 punten uit 9 partijen is Toine zeer overtuigend kampioen sneldammen van Brabant geworden.
Categorie B (rating van 900 tot 1100), David Riupassa.
Categorie C (rating onder de 900), Simon Rompa.
Categorie D (rating onder de 700) Geert Hendricks.
Categorie Vrouwen (Geeindigd als nummer 14 in de totaalstand), Laura Timmerman.14-04-2017

Clubcompetitie PNDB 2017


Donderdag 13 april is de gezamenlijke laatste ronde gespeeld.
Winnaar in de Eerste klasse is geworden DOG Uden. Proficiat.
klik hier voor de persoonlijke uitslagen:
14-04-2017

Clubcompetitie PNDB 2017


Donderdag 13 april is de gezamenlijke laatste ronde gespeeld.
Winnaar in de Hoofdklasse is geworden HED 1. Proficiat.
klik hier voor de persoonlijke uitslagen:
10-04-2017

Brabant Cup 2017


Donderdag 6 april is tijdens de finale van de Brabant Cup gespeeld.
Winnaar hiervan is geworden MICONE. Proficiat.
klik hier voor de persoonlijke uitslagen:
08-04-2017

VOS toernooi 2017


Donderdag 6 april is tijdens de finale van de Brabant Cup, tevens het VOS toernooi gespeeld.
Winnaar hiervan is geworden EAD 2. Proficiat.
klik hier:
15-03-2017

Brabant Cup 2017, PNDB
Onder het kopje "Brabant cup", links, vindt u de uitslagen van ronde 4 en 5 van de Brabant Cup 2017.
Ronde 4 en 5 zijn donderdag 16-3-2017 in Tilburg bij Micone/TDV gespeeld. De finalisten zijn nu dus ook bekend.
Dit zijn (Uit groep A) RDS en Micone en (Uit groep B) TDV1 en EAD1.
De finale is op 6 april 2017 bij TDV, Tilburg.


06-03-2017

Brabantse Damclubs. Fragment uit de hoofdklasse PNDB competitie, Site van d'Amateurs..

December 2016.

05-03-2017

Brabantse Damclubs. De eindstand in de landelijke competitie is op deze site gezet.

KNDB kampioenen 2016-2017.

26-02-2017

Brabants Damnieuws van maart 2017 is op deze site gezet.

U kunt dit ook vinden via het uitklapmenu onder Historie

03-02-2017

Persoonlijk sneldamkampioenschap 2017, PNDB
LET OP !!
Uitnodiging Snel damkampioenschap van Noord-Brabant 2017.
Nadat de uitnodiging verstuurd was werd ik er op gewezen dat inmiddels de laatste dag van het Open NK Veteranen gepland was op 22 april (dat was nog niet zo toen ik de locatie vastlegde, 22 april stond in de KNDB-agenda als datum om provinciaal sneldamkampioenschap te houden).
Aangezien we zoveel mogelijk deelnemers willen is door het bestuur besloten om het toernooi te verplaatsen naar zaterdag 29 april.
Groeten,
Jasper Daems
Onder het kopje persoonlijke competities "Sneldammen", links, vindt u de informatie over het sneldammen 2016-2017, dat op zaterdag 29 april 2017 in Tilburg wordt gehouden.

30-01-2017

Brabants Damnieuws van december 2016 is met enige vertraging, door omstandigheden, nu geplaatst.

U kunt dit ook vinden via het uitklapmenu onder Historie

30-01-2017

Persoonlijk sneldamkampioenschap 2017, PNDB
Onder het kopje persoonlijke competities "Sneldammen", links, vindt u de informatie over het sneldammen 2016-2017, dat op zaterdag 22 april 2017 in Tilburg wordt gehouden.

17-01-2017

individuele bekercompetitie PNDB
Maandag 9 januari 2017, is de finale van de individuele bekercompetitie PNDB gespeeld.
In Sint Oedenrode is Rene van Oosterhout voor de tweede maal winnaar geworden van de Provinciale beker,
ditmaal door Peter van Rijsbergen van damclub de Amateurs te verslaan.
Rene schakelde achtereen volgens F. van Zutphen, Martien van Berkel, Joop Achterstraat, Fred Passchier en Theo van den Hoek uit.

15-01-2017

Brabant Cup 2017, PNDB
Onder het kopje "Brabant cup", links, vindt u de informatie en het programma voor de Brabant Cup 2017.
Helaas is het aantal aanmeldingen minder dan vorig jaar en is het format voor de Brabant Cup aangepast.

06-01-2017

individuele bekercompetitie PNDB
Donderdag 5 januari 2017, zijn de halve finale van de individuele bekercompetitie PNDB gespeeld.
Beide halve finales zijn in remise geëindigd, waardoor Peter van Rijsbergen en René van Oosterhout de finale hebben gehaald.
Als het goed is, wordt deze finale a.s. maandag 9-1-17 bij R.D.S. gespeeld.

30-12-2016

Boekje Brabants Kampioenschap 2016. (klik hier).
Beste mensen,
Hierbij laten wij weten dat het boekwerkje "BK 2016" op deze site, onder de Link Historie, is geplaatst.

Dit is een verslag van het Brabants Damkampioenschap 2016

22-12-2016

Janus Wuijtenburg overleden.
Beste Brabantse dammers,
Wederom is een oude bekende van ons, Janus Wuytenburg, op 20 december overleden.
Adrianus (Bakel, 4-11-1943), bij ons in Brabant beter bekend als Janus. Was een in Brabant, bekende sterke partijspeler van de inmiddels opgeheven verenigingen, damclub ” de schuivers” en Philips Damclub. En is daarmee in 2001 gestopt en heeft zich toen op de problematiek gestort. Hij maakte prachtige problemen, die o.a. gepubliceerd werden in de Problemist en het KNDB blad het Damspel.
Wanneer een partijspeler zich op latere leeftijd gaat toeleggen op de damproblematiek, dan verwacht je geen geweldige resultaten. Janus Wuijtenburg logenstrafte dat vooroordeel.
Hij verbaasde de damwereld sindsdien keer op keer met schitterende vondsten, zo zelfs, dat hij tot de absolute top gerekend mag worden.
Janus Wuytenburg is overleden n.a.v. een herseninfarct en is 73 jaar mogen worden.Oplossing probleem: 1. 17-11 37x48 2. 22-18 31x22 3. 18x07 01x12 4. 21-17 12x21 5. 16x18 13x22
6. 47-41 36x47 7. 23-18 47x16 8. 06-01 16x49 9. 01x45 48x34 10. 45x44 49x40 11. 25x45
13-12-2016

Lei Janssen overleden.
Beste mensen,
Door het overlijden van Lei, hebben we besloten om ons damteam voor dit seizoen terug te trekken voor de bondswedstrijden van de PNDB.

met vriendelijke groet,

Nico Grubben
secretaris HSDV


10-12-2016

Lei Janssen overleden.
Beste mensen,
Helaas moeten wij mededelen dat Lei vrijdagavond 9 december is overleden. Na een maand op de intensive care bleek de strijd toch teveel en is hij rustig in zijn slaap en in het bijzijn van zijn directe familie overleden. Het is Lei zijn wens om in (zeer) besloten kring afscheid te nemen. Ook wenste hij geen rouwkaarten te laten versturen noch een advertentie in de krant. Wij hopen dat jullie deze wensen samen met ons, de naaste familie, zullen respecteren.


05-12-2016

PNDB Brabants Kampioenschap 2016. (klik hier) voor het laatste nieuws.
Zaterdag 3 december zijn Ronde 7 en Finale ronde 8 gespeeld.
Hierbij de uitslagen van dag 4 van het Brabants kampioenschap en de eindstand van het toernooi.
De kampioenen zijn:
Categorie A en algemeen Brabants damkampioen: ...

Wim van der Kooij


Categorie B: rating tot 1100 ... Ties Slagter
Categorie C: rating tot 900 ... Simon Rompa
Categorie D: rating tot 700 ... Wiebe Cnossen
Categorie dames: ... Tanya-Marie Cnossen
En we hopen volgend jaar jullie allemaal weer, in mogelijk nog grotere getale, terug te zien bij het Brabants kampioenschap 2017.


27-11-2016

In Memoriam..... Wim Goossens overleden.


In Memoriam Wim Goossens 1935-2016
Vorig jaar stopte Wim Goossens met dammen bij RDS in Sint Oedenrode, en hij vertelde me dat het mooi was geweest. Het spel kon hem niet meer boeien, en hij kon het ook niet meer opbrengen om wekelijks naar een clubavond te gaan.
We kwamen elkaar nog wel eens tegen in het Udense, en op de Maashorst, Wim op de fiets en ik op de scootmobiel en dan spraken we vaak over van alles en nog wat en de tijd vloog. Fietsen en de natuur was buiten het dammen zijn grootste hobby. Je kon Wim werkelijk overal tegenkomen. Hele lange fietstochten waren geen enkel probleem voor hem. Toen Wim mij vertelde dat hij ook nog ging stoppen met fietsen, omdat het niet meer zo goed ging, was dat voor mij een veeg teken.
Hoe het begon.
In het seizoen 1980/1981 kregen wij een nieuw dam-lid bij Damvereniging DOG Uden. Hij kwam na veel aandringen van mijn vader Jo en andere oud ODI- damleden de gelederen van onze club versterken. Wim was een goeie zo vertelde de oud -leden van ODI waar hij al in de jaren 60 actief was. 21 jaar speelde hij bij DOG Uden. Het seizoen 2001/2002 was zijn laatste. Hij bleef dammen , maar ging dat doen op Maandagavond bij RDS in Sint Oedenrode. Op donderdag kon hij om andere reden niet meer aanwezig zijn op de damclub vandaar zijn switch. Hij bleef daar ( bij RDS ) lid tot en met 2015. Wim was in zijn begintijd een sterke dammer en altijd heel serieus met zijn sport bezig. Hij was moeilijk te verslaan en iedereen roemde hem om zijn solide spel. In het seizoen 1983/1984 behaalde hij zijn beste prestatie ooit : Hij eindigde als derde in de Onderlinge Competitie van DOG Uden. Wim was ook door zijn jarenlange inzet op provinciaal niveau lid van de club van 100 van DOG Uden. Hij speelde 104 wedstrijden voor DOG Uden op provinciaal niveau en behaalde daarin 73 punten. Wim is afgelopen Dinsdag, 22-11-2016, overleden. Een markant oud DOG lid is niet meer. Ik zal altijd met heel veel respect aan Wim terugdenken. Iemand die niet wegliep voor de waarheid, en iemand die een hard leven achter zich had, met heel veel downs en soms eens een up. Toch bleef hij altijd positief, en straalde dat ook uit naar anderen.
Wim wat je zocht, heb je nu gevonden…. Rust zacht.
Arno Bloks.
12-10-2016

Onder leiding van Wiebe Cnossen en Jasper Daems hebben de selectieteams Pupillen (3e plaats) en Welpen (2e plaats) voor fantastische, voor Brabant ongekende successen geboekt tijdens de Nationale jeugd dam dag 2016. De teams bestonden uit Eindhovense (Damschool Eindhoven) en Dongens jeugd (Rompa Leder/D.A.M.). De trainers Yuriy Lagoda en Jasper Daems laten zien de talentontwikkeling hoog in het vaandel te hebben. De 10 jongeren zouden niet misstaan in een tiental in de Tweede landelijke klasse. Klik hier voor enkele foto's (2016-2017 PNDB Jeugddammen)

27-09-2016

PNDB Beker. -Ronde 4 van het individueel bekertoernooi van de PNDB wordt gespeeld bij d'Amateurs in st-Michielsgestel op 24 november. Klik hier voor de Kalender 2016-2017 PNDB

27-09-2016

Dam Kalender PNDB. voor het seizoen 2016-2107 is hier nu op deze site geplaatst. Klik hier voor de Kalender 2016-2017 PNDB

25-09-2016

PNDB Brabants Kampioenschap 2016. (klik hier) voor het laatste nieuws. Zaterdag 24 sept. begonnen met de start Ronde 1 en 2. Hierbij de uitslagen van de gespeelde wedstrijden om het Brabants Kampioenschap. De achterstallige wedstrijden worden zo snel mogelijk gespeeld, daarna wordt het rooster voor de 3e ronde gemaakt.

25-09-2016

PNDB Beker (klik hier) voor het laatste nieuws. Na een enerverende damavond met enkele verrassende uitslagen en een laatste partij die pas na middernacht een beslissing opleverde, stuur ik jullie de uitslagen van de 1e ronde en het programma voor de 2e ronde. De drie achterstallige wedstrijden uit de 1e ronde zullen op korte termijn worden ingehaald. De derde ronde wordt gespeeld op donderdag 13 oktober bij D.O.G. in Uden. Lei Janssen was vrijgeloot omdat we een oneven aantal deelnemers hadden.

17-09-2016

PNDB Brabants Kampioenschap 2016. (klik hier) Zaterdag 24 sept start Ronde 1. Beste deelnemers aan het Brabants Kampioenschap 2016, Allereerst allemaal bedankt voor de deelname aan het Brabants Kampioenschap. Dit jaar hebben 37 deelnemers zich ingeschreven. Weer een mooi aantal om op 4 zaterdagen te strijden om het kampioenschap in de 4 categorieën. Het toernooi vindt ook dit jaar weer in samenwerking met Heijmans Excelsior plaats in De Nieuwe Biechten, Vincent van Goghstraat 1, 5246 GA Rosmalen. Ronde 1, rooster staat nu op de site.

16-09-2016

PNDB Beker (klik hier) Het programma van de 1e bekerronde op donderdag 22 september bij R.D.S. in Sint Oedenrode. De loting heeft 15 sept op de clubavond van DOG plaatsgevonden. En door Martien van Erp en Henk van der Heijden zijn, in het bijzijn van de DOG spelers, de volgende namen getrokken. In de 1e ronde zijn Leo van Vlerken en David Riupassa vrijgeloot i.v.m. deelname aan het EK veteranen in Duitsland Daarnaast is Lei Janssen vrijgeloot omdat we een oneven aantal deelnemers hebben.

10-09-2016

Dammend Tilburg Heeft een nieuwe Facebook pagina. (klik hier) Op deze FB pagina kunt u dan ook weer doorklikken naar de Nieuwe Wesite van Dammend Tilburg. Dammend Tilburg is een combinatie van de damverenigingen Micone en TDV uit Tilburg en zullen dit jaar landelijk gaan spelen. Waarin zij meespelen als "Dammend Tilburg", met twee teams in de hoofdklasse, en een derde team (als combinatieteam met DAM Dongen) in de tweede klasse.

09-09-2016

Damvereniging E.A.D. E.A.D. 75 jaar Een jubileumboek ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van E.A.D.is hier nu op deze site geplaatst.

Het is 11 jan 2015, de datum dat De Eerste Astense Damclub 75 jaar bestond! Dat is een jubileum dat je niet zomaar onopgemerkt voorbij laat gaan. Het bestuur van E.A.D. heeft, voorafgaand aan deze datum, besloten een jubileumboek uit te brengen. U kunt dit Jubileumboek ook vinden via het uitklapmenu onder Historie......LET OP, het is een groot bestand.

05-09-2016

Damvereniging E.A.D. E.A.D. seizoen 2015-2016 is hier nu op deze site geplaatst.

U kunt dit ook vinden via het uitklapmenu onder Historie

04-09-2016

Brabants Damnieuws van juni 2016 is met enige vertraging, door omstandigheden, nu geplaatst.

U kunt dit ook vinden via het uitklapmenu onder Historie

03-09-2016

Sept. 2016. De provinciale Individuele Bekercompetitie van het seizoen 2016-2017.

Onder de link, "Beker", vinden jullie de meest actuele lijst met namen van deelnemers tot nu toe. 3-9-2016. ....LET OP.....Je kunt je, uiterlijk, nog aanmelden tot 14 sept 2016.
18-08-2016

Aug. 2016. De provinciale competitie van de PNDB voor het seizoen 2016-2017.

Onder de linken, eerste klasse en hoofdklasse bij Team competities, vinden jullie het rooster voor de provinciale competitie van de PNDB voor het seizoen 2016-2017. We starten dit jaar met 3 teams minder. De damvereniging P.S.V. is opgeheven en d’Amateurs en D.O.G. doen komend seizoen maar met 1 team mee aan de provinciale competitie. Op basis van de teamopgaven en de rating van de opgegeven spelers heb ik gekozen voor een indeling van de 15 teams in 2 klassen: een hoofdklasse en een 1e klasse. De hoofdklasse bestaat uit 6 teams die een dubbele competitie spelen en de 1e klasse bestaat uit 9 teams die een enkele competitie spelen. Ook dit seizoen geldt dat de laatste ronde, zoals de laatste jaren gebruikelijk is, gezamenlijk wordt gespeeld in De Huif te Sint Michielsgestel op 13 april 2017. Doordat de vakanties tot begin september doorlopen en diverse spelers begin september nog niet beschikbaar zijn, is er voor gekozen de 1e ronde van de competitie pas te starten na de 1e ronde van de individuele bekercompetitie en de 1e dag van het Brabants Kampioenschap.
16-07-2016

Rooster Nationale clubcompetitie 2016-2017

18-07-2016

Juni 2016. T.D.V. en Micone, Tilburg gaan samen verder als Dammend Tilburg.

De Tilburgse verenigingen TDV en Micone zijn een samenwerkingsverband aangegaan voor de nationale competitie, waarin zij meespelen onder de naam "Dammend Tilburg", met twee teams in de hoofdklasse, en een derde team (als combinatieteam met DAM Dongen) in de tweede klasse. Ook hebben TDV en Micone besloten tot een gemeenschappelijke clubavond (de donderdagavond). Maar in de PNDB-competitie blijven TDV en Micone ook in 2016-2017 gewoon als zelfstandige verenigingen uitkomen.
12-07-2016

In Memoriam..... Jan van Berkel overleden.

Jan van Berkel is overleden op 24-06-2016 in de leeftijd van 72 jaar.... Jan is gegaan zoals hij was, heel stil en teruggetrokken. Veel te vlug hebben wij deze fijne man af moeten geven als lid van DOG Uden. Nog erger zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en overige familie en kennissen hebben een zeer fijn mens veel en veel te vroeg af moeten geven, en zullen hem missen tot in lengte van jaren. Op 24 maart jl. vierden we gezamenlijk nog een klein feestje. Zowel Jan als zijn kompanen van het ter ziele gegane BDO waren 40 jaar lid van de KNDB. Trots was hij op zijn verdienste voor de damsport. 40 jaar lang, waarvan 37 jaar bij het Osse BDO en 3 jaar bij het Udense DOG, en nee we waren het niet vergeten, en ja we hebben zijn jubileum op die avond centraal gesteld, terecht naar nu blijkt. Jan was een hele sterke dammer die gevreesd werd tot in de verre omtrekken van Brabant. Zelf heb ik jarenlang de degens met hem gekruist in wedstrijden tegen eerst HDV Heesch en later met BDO tegen het Udense DOG. Jan was de kopman en daar liep hij niet voor weg. Het was moeilijk winnen van Jan en hij was zowel achter het bord, als privaat een op en top gentleman. Zeer sportief, zeer erudiet en eloquent. Vaak was het voor de tegenstanders een eer om van Jan een remise te mogen wegkapen. Toen op 24 maart, na de viering van het jubileum en de daarop volgende dampartij de mannen uit Oss huiswaarts togen, is er op weg naar huis ergens wat mis gegaan. Heel moe, en erg zacht sprekend zei hij tegen zijn kompanen “tot volgende week dan maar weer”. Thuis bij binnenkomst met zijn bos bloemen en zijn gouden bondsspeld zag zijn vrouw meteen dat het niet goed was met Jan. Nadien heb ik nog 2 telefoongesprekken met hem gevoerd. De gesprekken gingen zeer moeizaam. Het zoeken naar woorden, het proberen te formuleren waren moeilijker geworden dan een ingewikkelde dampartij. Toch wist hij mij in die telefoongesprekken te vertellen dat hij het zeer op prijs stelde dat de DOG-ers zo met hem begaan waren. Maar dat hij onder ogen zag dat er misschien geen hoop was. Realist tot op het bittere einde. Op 24-6-2016 is Jan gestorven. Het proces is heel erg snel gegaan. Dat was eigenlijk gezien de omstandigheden goed. Gelukkig is een heel lang ziekbed hem bespaard gebleven. Uiteraard gaan onze gedachten uit naar zijn vrouw, zijn kinderen, kleinkinderen en overige familie en kennissen. Wij wensen hun heel erg veel sterkte in deze zo sombere dagen. Ook de Brabantse Dambond en het Udense DOG treuren om de dood van dit zeer gewaardeerd lid, Hij zal node gemist worden, niet alleen achter de borden, maar ook als mens tot in lengte van jaren......... Arno Bloks, Voorzitter DOG Uden.
18-06-2016

PSV Eindhoven opgeheven. Op de algemene ledenvergadering van 14 juni jl. is besloten de vereniging PSV Dammen per 30 juni a.s. op te heffen. En weer houdt een Brabantse damvereniging op te bestaan en niet zomaar een. PSV Dammen (voorheen Philips DC ) kan bogen op een clubhistorie van bijna 75 jaar en speelde nog afgelopen seizoen in de Nederlandse hoofdklasse. Laten we hopen dat de spelers onderdak vinden bij andere (Brabantse) verenigingen en dat ook zij niet voor de damsport verloren gaan. We weten nog niet wat de KNDB gaat doen. Of de eerste klasse C nu uit 11 teams zal bestaan en elk team een ronde vrij is (lijkt het meest voor de hand te liggen) of dat er alsnog een 12e team aan deze klasse wordt toegevoegd. Wij houden u op de hoogte. Formeel houdt de vereniging per 30-06-2016 op te bestaan.

16-07-2016

Wim van Kasteren heeft aangegeven om, aan het einde van het seizoen 2015-2016, te stoppen als webmaster van de PNDB site. Vanaf heden gaat Henk van der Heijden dit van Wim overnemen. Voorlopig blijft Wim, op de achtergrond, beschikbaar om daar waar nodig eventuele vragen, cq problemen, mee op te lossen. Het bestuur van de PNDB, wil ook via deze weg, Wim hartelijk danken voor zijn jarenlange werkzaamheden voor de site van de PNDB. Dankzij Wim heeft de PNDB de beschikking over een Prachtige site.

17-02-2016

Het digitale boek Brabants Kampioenschap Dammen 2015 is op de website geplaatst. U kunt dit boek ook via de Historie vinden onder Jubileumuitgaven.

22-01-2016

Brabants Damnieuws van december 2015 is geplaatst.

U kunt dit ook vinden via het uitklapmenu onder Historie

08-11-2015

Brabants Damnieuws van september 2015 is geplaatst.

U kunt dit ook vinden via het uitklapmenu onder Historie

23-08-2015

Brabants Damnieuws van juni 2015 is geplaatst.

U kunt dit ook vinden via het uitklapmenu onder Historie

23-08-2015

De laatst bekende informatie over het persoonlijke bekerkampioenschap is geplaatst. U kunt zich nog inschrijven voor het provinciaal persoonlijk bekerkampioenschap.

23-08-2015

De laatst bekende informatie is geplaatst. U kunt zich nog inschrijven voor het provinciaal persoonlijk kampioenschap.

26-05-2015

Het digitale boek Brabants Kampioenschap Dammen 2014 is op de website geplaatst. U kunt dit boek ook via de Historie vinden onder Jubileumuitgaven.

08-05-2015

U kunt zich weer inschrijven voor het Prov. kampioenschap.

25-04-2015

Brabants Damnieuws van maart 2015 is geplaatst.

U kunt dit ook vinden via het uitklapmenu onder Historie

07-04-2015

Er zijn afspraken gemaakt m.b.t. mutaties van verenigingen of persoonlijke vermeldingen op deze website.
Webpagina informatie verenigingen
De secretaris van een vereniging kan aan de webmaster een verzoek richten om op de webpagina http://www.pndb.nl/club/index.xhtml mutaties te verrichten voor de eigen vereniging. Daarbij ligt de verantwoording voor het instemmen van de betrokken personen bij de secretaris die aan de webmaster ?de opdracht? geeft om persoonsgegevens te plaatsen.
Webpagina Contact
Een persoon kan aan de webmaster een verzoek richten om zijn / haar gegevens met de bijbehorende functie (bijvoorbeeld jeugdleider) op de webpagina http://www.pndb.nl/contact/index.xhtml te vermelden. In dat geval ligt de verantwoording bij de webmaster om te checken dat de betrokken persoon zelf de aanvraag doet en dus toestemming verleent voor het plaatsen van de persoonsgegevens. Indien de webmaster twijfelt over het zinvol zijn van het op deze webpagina vermelden van een functie, zal aan het bestuur om een uitspraak worden gevraagd.

18-01-2015

De indeling van de Brabantcup wedstrijden van 27 februari is op de website geplaatst.

16-01-2015

Brabants Damnieuws van december 2014 is geplaatst.

U kunt dit ook vinden via het uitklapmenu onder Historie

24-12-2014

De gegevens van DC Oisterwijk zijn verwijderd van de homepagina en van de webpagina Verenigingen. Formeel houdt de vereniging per 31-12-2014 op te bestaan.

29-10-2014

De Facebookpagina van De Variant Oudenbosch is onder Verenigingen opgenomen.

29-10-2014

Brabants Damnieuws van september 2014 is geplaatst.

U kunt dit ook vinden via het uitklapmenu onder Historie

29-09-2014

De gegevens van Damschool Tilburg onder Verenigingen zijn aangepast.

28-09-2014

De gegevens van Heijmans Excelsior onder Verenigingen zijn aangepast.

20-09-2014

Ook Rompa Leder D.A.M. Dongen heeft een website. Op de webpagina Verenigingen is een link aangebracht.

13-09-2014

Het gewijzigd programma van de provinciale competities is in de damkalender verwerkt.

07-09-2014

Het programma en de uitslagen van de voorronde zijn op de webpagina geplaatst.

07-09-2014

De eerste uitslagen zijn op de webpagina opgenomen.

29-08-2014

Gegevens H.S.D.V. uit Helden aangepast. Zie Verenigingen in het menu aan de linkerzijde.

09-08-2014

Het Ton van den Elzen Kerstjeugddamtoernooi van 27 december is opgenomen in de damkalender.

04-08-2014

De indeling van de komende competitie is opgenomen. Via het menu aan de linkerzijde kunt u dit overzicht bekijken.

04-08-2014

De indeling van de komende competitie is opgenomen. Via het menu aan de linkerzijde kunt u dit overzicht bekijken.

04-08-2014

De indeling van de komende competitie is opgenomen. Via het menu aan de linkerzijde kunt u dit overzicht bekijken.

28-07-2014

Inmiddels is ook de derde datum voor de Brabantcup wedstrijden bekend.

28-07-2014

De eerste inschrijvingen voor de peroonlijke wedstrijden zijn binnen. Doet u ook mee?
Zie de webpagina voor meer informatie over dit persoonlijk kampioenschap

28-07-2014

De eerste inschrijvingen voor het peroonlijkbekerkampioenschap zijn binnen. Doet u ook mee?
Zie de webpagina voor meer informatie over dit persoonlijk bekerkampioenschap.

18-07-2014

De PNDB lanceert haar nieuwe website.
Er is bewust voor gekozen om de oude webpagina's in de oude opmaak te laten staan. Toch kan het zijn dat u stuit op aandachtspunten. Het is ondoenlijk om alles te controleren. Daarom vragen wij uw medewerking. Met uw hulp kunnen we deze website up to date houden! Wij verzoeken u om alle geconstateerde gebreken, zoals typefouten, onjuiste gegevens, niet functionerende linken, enzovoort, via een email te melden aan de webmaster. Het zou fijn zijn indien u in dat bericht een printscreen kunt opnemen ter verduidelijking van het aandachtspunt. Bij voorbaat bedanken wij u voor alle signaleringen die wij gaan ontvangen.